Zindelijkheid 》11

Yes, weer één van de dingen die je gaat ondervinden als moeder. Het komt dus vanzelf een keer maar wanneer het zo ver is, komt de vraag, hoe ga je dit nu weer aanpakken?
Al die keuzes die je als moeder, als ouders moet maken, het zijn er echt best veel. Het begint eigenlijk al in je zwangerschap. Wat voor testen wil je wel of niet laten doen bij je ongeboren kind? Wil je na de geboorte fles of borstvoeding geven, ga je co-sleepen of niet?! En dit zijn nog maar een paar van de vragen die je voor jezelf moet of mag beantwoorden. Vooral als nieuwbakken mama kan dit best wel overweldigend zijn, zoveel vragen, zoveel meningen, en vooral die meningen van anderen kunnen het soms makkelijker maken, maar vaak is dat niet zo. Ze maken je soms onzeker, je hebt geen idee wat nu de beste keuze is en terwijl de ene mama je dit probeert aan te raden zegt de andere weer het tegenovergestelde.
Wat ik hierin wel heb geleerd is om altijd je hart en je gevoel te volgen. DOE vooral wat voor jou goed voelt. Laat google hierin ook buiten perspectief, dat zeg ik nu wel heel makkelijk he, maar ik heb ook uren en uren allerlei onderwerpen gegoogled hoor, maar mister google maakt het je alleen maar moeilijker dus doe het vooral niet. Mijn moeder zegt ook vaak; Roos, vroeger hadden we geen google, je leende een boek bij de bieb of vroeg gewoon de buurvrouw hoe zij het deed en klaar. Nou ja, echt niet precies zo, maar je had geen google en geen sociale media, en dus wel VEEL minder meningen. Best fijn lijkt mij dat. Maar goed, als ik dan weer mijn oma hoor praten over de katoenen luiers die ze elke dag met de hand moest wassen…. Respect, dan liever in een tijd met fijne Lillydoo luiers, een luieremmer en google, haha.
Maar goed, ik wil dus graag wat schrijven over zindelijkheid en hoe wij dit hebben aangepakt met Annemijn.

Consultatiebureau

Toen ze 2 jaar was kregen we bij het consultatiebureau de vraag of we al met zindelijkheid bezig waren, ik antwoorde nee en gaf daarbij aan dat ze hier ook nog niet echt naar taalde.. Ze vond de luiers m.i. nog prima en ik hoorde haar er ook nooit over.
Ze gaven bij het CB aan dat het makkelijker is om een kind na de leeftijd van 2 zindelijk te maken dan na de leeftijd van 3, het is makkelijker aan te leren als ze jonger zijn gaven ze aan. Je kind hecht zich minder aan zijn/haar luier, waardoor het zindelijk maken makkelijker gaat op jongere leeftijd. Elke kind is anders en dit zal ook zo zijn als het gaat om zindelijkheid en zindelijkheidstraining, nogmaals; volg hierin je kind en je gevoel.

De laatste weken begon Annemijn af en toe wel over haar luiers, af en toe zei ze zomaar; nee mama, geen luier.
Ik heb het besproken met René en samen hebben we besloten dat we er gewoon mee bezig zouden gaan, kijken hoe ze het zou oppakken. Maar toen kwam de volgende vraag; HOE DAN?
Dus zocht ik mister google weer op en ging ik zoeken. Maar er is gewoon TEVEEL online.. zoveel verschillende meningen ook, zoveel verschillende manier om je kind zindelijk te maken of kennis te laten maken met zindelijkheid.
Ook heb ik hier op Instagram andere moeder gevraagd en via via kwam ik toen terecht bij zindelijkheidsbox.nl 

Zindelijkheidsbox

De zindelijkheidsbox is opgericht door Dustin en Janneke, zelf ouders van 3 kindjes. Dit vond ik gelijk een pluspunt, ervaren ouders!
Ze zijn zindelijheidsbox gestart omdat ze gemerkt hebben dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig?
Om meer mensen te kunnen helpen, hebben ze dus de zindelijhkheidsbox ontwikkeld, hierin zitten alles tools die je helpen om je kind zindelijk te laten worden. Geen kind is hetzelfde dus je kan ook online vragen stellen wanneer je het even niet meer weet en twijfelt of je door moet zetten.

Zindelijkheid 2
 

zindelijkheidsbox

 

Tijdens het verdiepen in zindelijkheidsbox kwam ik er al snel achter dat je kind zindelijk maken niet iets is wat je zomaar even doet (dit had ik al verwacht hahaha, duh). De gedachte achter zindelijkheidsbox is, als je iets graag wilt, je er ook vol voor moet gaan.
Het programma wat ze hebben gemaakt is dan ook niet voor iedereen. Je moet een week vrijmaken in je agenda en hier je volledige aandacht aan besteden.
De eerste dagen kom je niet of nauwelijks de deur uit, hard trainen met je kind, het vraagt echt al je aandacht deze week. Wees daarop voorbereid!
Wat mij nog meer aansprak in de zindelijkheidsbox is dat zij het in één keer goed aanpakken, met een duidelijke, fijne methode om je kind zindelijk te maken.

Zoals zij zelf aangeven;

‘’geen wekenlange pogingen om je kind zindelijk te leren worden met alle bijbehorende ongelukjes, die jouw kindje op den duur onzeker kunnen maken. Daarom hebben wij een intensief programma ontwikkeld waarin jou kindje binnen één week zindelijk leert te worden. De periode van ongelukjes is dus minimaal en voordat jouw kindje hierin onzeker kan raken is het al gelukt en dat geeft jouw kindje een boost zelfvertrouwen’’

Vooral die laatste zin sprak mij erg aan. Ik kan mij namelijk erg goed voorstellen dat weken of soms wel maandenlange pogingen tot zindelijk maken van je kind, resulteert in een kind dat onzeker is geworden door alle ongelukjes en steeds meer een afkeer krijgt tegen het potje en de wc.
Annemijn vond het de eerste dagen ook echt niet altijd leuk, maar ik dacht ook vaak; een kind dat moet leren fietsen, vind het ook niet altijd leuk,  oefenen kost tijd. Op ten duur onstonden er steeds meer succesmomentjes en was Annemijn steeds zo trots, oh oh wat een trots stralend gezichtje elke keer als het weer was gelukt, wauw zo mooi!

Zindelijkheidsbox werkt met een beloningssyteem. De box bevat stickers en stickerkaarten. Hoe verder je in de week komt, hoe meer vakjes er op het kaartje staan en hoe langer het duurt voordat de kaart vol is.

Zindelijheid 3
 

Stickerkaarten

 

Elke keer als Annemijn een plas deed op het potje en later op het toilet (want daar helpt de box ook mee, je begint op het potje en op dag 4 introduceer je het grote toilet, wij gebruikten wel een toiletverkleiner) kreeg ze een sticker, en als ze een volle kaart had, kreeg ze een klein cadeautje. (lang leve de rommel van de action, kind mega blij, top toch)

Onze ervaring

Ik zal uiteraard geen foto’s plaatsen van Annemijn op het potje of de wc want dit is privé en veel te intiem om hier online te delen.

Oké, hoe ging onze week!?
Vooral op dag 1 en 2 heel veel ongelukjes, geen vast patroon van hoe vaak ze op het potje ging, heel vaak ging ze ook op het potje en kwam er niks en ik moest haar er heel vaak aan helpen herinneren. Je zit aan huis gekluisterd want je bent je kindje heel intensief iets aan het leren, de hele dag door.
Soms wilde ze niet meer op het potje, werd ze boos, ik dacht, joh ze is hier niet aan toe hoor, moeten we hier wel mee door gaan!?

Doorzetten is echt the key!

Toch hielp afleiding op die momenten heel goed. En zoals het boekje uit de zindelijkheidsbox zo mooi omschrijft;

‘’je bent je kind iets aan het leren, dat kost tijd. Je forceert je kind niet, je helpt hem iets te leren’’.

Ook beschrijven Dustin en Janneke in het boekje dat je mogelijk weerstand krijgt van mensen om je heen als je deze week niet mee gaat naar bijvoorbeeld een speeltuin, pretpark of wat dan ook. Zoals omschreven in het boekje van zindelijkheidsbox;

‘’Ah joh, dat komt vanzelf wel als hij er aan toe is & ze moeten al zoveel, of ‘’daar is hij toch nog veel te klein voor’’
‘’Negeer dit; jij bent je kind iets aan het leren. Dat kost tijd. 

Nou, dit soort opmerkingen uit het boekje had ik dus echt nodig deze week. Het hielp mij echt om door te zetten, met name de 1e 2 a 3 dagen.. ik wilde vaak opgeven, vond het zielig, maar René gaf steeds aan; Roos, we zijn haar iets aan het leren, dat kost tijd, het is allemaal nieuw voor haar en ze hoeft niet alles gelijk leuk te vinden, dit moeten we niet van haar verwachten en dit hoort er gewoon bij. Mooi he, hoe je elkaar als partners in balans houd. En dus gingen we door.
Vanaf einde dag 3 ging het opeens zoveel beter. Verdere details ga ik hier niet delen, zindelijkheid is ook gewoon een heel intiem iets en dat ga ik niet zomaar online zetten. Wel heeft het ons mega geholpen en is Annemijn binnen 1 week zindelijk geworden. In de nacht nog niet, maar dat hoeft ook niet, dat komt meestal vanzelf. Tijdens haar middagslaapjes en in de nacht draagt ze dan nu nog een luierbroekje, geen luier meer  maar bewust wat anders.

We zijn ontzettend blij dat we de zindelijkheidsbox hebben ontdekt en hebben gebruikt. Nogmaals; doorzetten en 100% focus is echt nodig om de week te volbrengen. Je moet je agenda echt leegmaken gedurende 7 dagen.
Het is even een pittige week geweest maar het was het echt helemaal waard. We hebben een zindelijk meisje, geen luiers meer verschonen en het belangrijkste; geen luieruitslag meer!

Zindelijkheid

Mocht je nog vragen hebben over zindelijk maken en of de zindelijkheidsbox, laat het mij weten!

Ook aan de slag? Koop je zindelijheidsbox hier –> www.zindelijkheidsbox.nl

Deze blog heb ik uit eigen initiatief geschreven en is geen gesponsorde post.
Het is geschreven om mensen te informeren over het bestaan van zindelijkheidsbox en om te delen dat het bij ons dus echt een succes was en is!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s