Vliegen met een baby 》9

Zou je dat nu wel doen? Het is wel echt ver he met zo’n kleintje? Ik bedoel, Texel is ook leuk?! Ja, tuurlijk is Texel ook leuk! Maar Aruba ook.
Oh oh, die vragen heb ik vaak gekregen. En natuurlijk heb ik mijzelf ook vaak afgevraagd of het wel zo handig is om met een dreumes van net 1 jaar 10 uur lang opgevouwen in een aluminium buis te zitten. En tóch zijn we gegaan, want ja als je het niet probeert dan weet je het ook niet..

Normaal gesproken ging het alleen om René en mij maar opeens is er ook een mini meisje van 1 jaar oud die van alles nodig heeft van ons.
Mijn perfectionistische brein wil alles tot in de puntjes voorbereiden, en het liefst dan ook dat alles precies zo verloopt. De dikke spoiler in dit verhaal is natuurlijk dat er een dreumes rond rent die lekker haar eigen gangetje gaat.
Daarom probeerde ik mij dan maar zo goed mogelijk voor te bereiden, dit begon al maanden van te voren.
Google werd mijn beste vriend en vijand. Er staat zoveel handige informatie op maar soms kwam ik om in alle ‘’hoe reis ik met een dreumes’’ info.

Wij vlogen trouwens al eens eerder met Annemijn, toen ze 3 maanden was, dat vond ik persoonlijk wel een stuk makkelijker. Gewoon een slapende baby die af en toe even een flesje moest of een schone luier en dat was het.

Processed with VSCO with a5 preset
Annemijn haar eerste vlucht

In deze blog richt ik mij op de vliegreis naar Aruba en zal de dingen benoemen die ik wél handig en praktisch vond als het gaat om vliegen met een dreumes van net 1.
Ik heb een lijstje gemaakt (ik houd echt van lijstjes). Lekker overzichtelijk.

1. Deryan Air Traveler

Van te voren had ik bedacht dat ik slapen toch wel een essentieel onderdeel zou vinden van deze reis. Annemijn is te groot voor het babybedje die ze vaak gebruiken op internationale vluchten dus dat was geen optie. Na wat online zoeken en navragen bij andere travel-moms vond ik de Deryan Air Traveler. Dit is een opblaasbaar matrasje met 2 losse compartimenten die je zowel als stoeltje en ook als matrasje kunt gebruiken. Zo kan je kindje op het matrasje op je schoot slapen en zo heb je zelf ook nog een soort van bewegingsruimte. Je kan m echt super klein opvouwen dus echt makkelijk om mee te nemen in de handbagage. Dan is er nog meer ruimte over voor koek, snoep en leuke tijdschriften. Haha just kidding. Met een dreumes is je handbagage echt overvol en ik had echt serieus geen één tijdschrift mee. Geeft niet hoor, in plaats van de Flair had ik Annemijn, echt veel leuker!

Processed with VSCO with a5 preset
Annemijn in haar eigen bedje (deryan air traveller)


2. Handbagageoverzichtslijstje (is dit een woord?)

Als je gaat reizen, en met name een verre reis gaat maken heb je veel spullen bij je. Als je dan ook nog reist met een baby, heb je opeens 10x zoveel spullen. Om er voor te zorgen dat je tijdens de vlucht makkelijk datgene uit je tas kunt pakken wat je zoekt maakte ik een lijstje. Op dat lijstje stond precies welk product in welke tas zat en en in welk vakje. Je neemt veel spullen mee en onderweg in een overvol vliegtuig met een huilende baby is het echt niet grappig om al die tassen ondersteboven te moeten halen omdat je niet weet waar de pamperdoekjes zijn.

3. Geparfumeerde luierzakjes

Normaal gesproken gebruik ik deze niet. We hebben een luieremmer die prima functioneert dus niet nodig om de luier weer apart te verpakken. (ook goed voor het milieu om een beetje plastic te besparen). In het vliegtuig is het wel prettig om de geur van een dampende luier zo goed mogelijk te maskeren. De WC in het vliegtuig is echt mega klein dus een luierwissel is een behoorlijke uitdaging. Ik kocht voor de vlucht geparfumeerde luierzakjes, deze zijn licht geparfumeerd en je hebt ze ook in de biologische afbreekbare variant. Op deze manier kan je de luier stankvrij weggooien in het prullenbakje en hoeft de persoon na jou niet in de poepgeur van je beeb te zitten. Nog een tip; verschoon je baby altijd op het toilet. Hoezeer je er ook aan gewend bent misschien om thuis je baby op diverse plaatsen te verschonen, is het niet zo prettig voor de andere passagiers om dit gewoon in de cabine te doen.

4. Eten

Klinkt logisch he. Maar het is een erg fijne en welkome afleiding om je baby wat eten toe te stoppen als afleiding. In een vliegtuig heb je echt weinig ruimte met een kleintje. Toen we naar Aruba vlogen kregen we gelukkig een rij voor ons drieen en had Annemijn haar eigen stoel waar we een bedje van konden maken. Ook had ze toen genoeg ruimte om te spelen. Maar als het vliegtuig is volgeboekt kan het voorkomen dat je dus niet zoveel ruimte hebt. En soms is het zo dat je op sommige momenten even niet door het vliegtuig mag of kunt lopen. Annemijn is echt geen schootkind dus ik stopte haar dan wat maisvingers toe om haar even stil te houden of af te leiden en het werkte echt perfect.

Processed with VSCO with a5 preset

5. Klein en zacht speelgoed

Neem voldoende speelgoed mee. Als je kindje wat ouder is zou je ook wat nieuw speelgoed kunnen kopen en af kunnen spreken dat ze elke paar uur een pakje mogen openen bijvoorbeeld. (Action of Hema heeft vaak klein speelgoed voor maar een paar euro en dus ideaal om mee te nemen)
Naast het feit dat het handig is om klein speelgoed mee te nemen is het ook aan te raden om zacht speelgoed mee te nemen. Dit kan je makkelijker ”proppen” in je toch al overvolle handbagage. Tip; koop een bal van stof. Deze rollen veel minder hard en dus ideaal om mee te spelen in het gangpad. Rolt ie niet steeds onder de stoel van de buurman.

6. Slaapritueelonderdelen

Oke, ik zeg het heel eerlijk; het is ontzettend moeilijk om een beetje het slapen van thuis na te bootsen. Maar om het slapen zoveel mogelijk te laten lijken op  thuis kan je in ieder geval vertrouwde dingen van thuis meenemen in je handbagage. Knuffel, speentje, slaapzakje. Maar bijvoorbeeld ook het lakentje of dekentje, zonder deze te wassen, zodat de vertrouwde geur van thuis er nog aan zit. Wat ik het meeste heb geleerd van vliegen met een baby is ”loslaten”. Ik vond en vind dit nog steeds lastig maar dit hielp mij wel het meest om situaties gewoon te nemen zoals ze komen. Zo bleef ik rustig en Annemijn ook. En als het me even niet lukte mocht René aan de bak en andersom, zo fijn om dan samen te vliegen!

7. Knijpfruitzakjes

Je mag als je gaat vliegen een bepaald aantal mililiters meenemen. Als het gaat om babyvoeding werkt dit anders. Check dit even goed bij de vliegmaatschappij waar je mee vliegt. Ik had voor Annemijn veel zakjes knijpfruit meegenomen. Zoals ik boven al beschreef gaf ik haar soms ter afleiding te eten of te drinken maar ook tijdens het landen en stijgen om de oortjes te klaren. Ze wil nu eenmaal nietaltijd uit haar flesje drinken als ik dat wil maar een fruitzakje gaat er altijd in, zo kon ze toch haar oortjes klaren bij het stijgen en landen.

8. Draagzak

Onmisbaar wat mij betreft als je gaat vliegen! Een grote kinderwagen moet je inchecken en gaat dus met de koffers mee het ruim in. Wel mag de buggy mee tot de gate mocht je die hebben. Toch vond ik het ook erg fijn om de draagzak mee te nemen. Je kan ‘m lekker compact opvouwen en in je handbagage doen. Ook bij het uitstappen hang je je kindje snel en gemakkelijk in de drager en heb je je handen vrij om bagage te tillen.

Processed with VSCO with a5 preset
Annemijn op haar eerste vliegreis

9. IPAD

Oke, heel eerlijk? Voordat ik moeder was zei ik; ik wil niet dat mijn kind later veel voor de tv zit en ik wil ook echt geen IPAD. Beide dikke vette FAIL. Het is gewoon zo fijn om soms even wat te kunnen doen en je kindje even zoetjes voor de tv te parkeren. Maar even terug naar dit onderwerp; IPAD mee! Wij hebben zelf (nog) geen IPAD dus mochten we die van mijn schoonouders lenen. We hebben er wat babyspelletjes opgezet en konden Annemijn daar goed mee afleiden. Ze was nog maar net 1 dus heel lang hielden we haar aandacht niet vast maar toch werkte het goed.

10. LOSLATEN

Dit is echt een keiharde les naar mezelf. Loslaten, man ik vind dat echt zo lastig soms. Mijn man is daar een ster in, hij kan heel goed loslaten en anticipeert gewoon op het moment en de situatie. Ik ben het tegenovergestelde, ik bedenk in mijn hoofd hoe het moet gaan en dan moet het ook zo gaan. Maar dit lukt echt totaal niet hoor met een dreumes. En ook al is ze nu inmiddels 2, en leer ik wel steeds meer om dingen los te laten, vind ik het soms nog steeds moeilijk.
Ik had bijvoorbeeld wat onderzoek gedaan op de site van Schiphol over voorzieningen voor kleintjes en kwam er achter dat ze een heuze babylounge hebben. Oh my; dit klonk echt als muziek in mijn oren. Een ruimte waar je je baby kan verschonen, voeden maar ook een ruimte waar ze kunnen slapen. Perfect dacht ik! Dan kan ze precies haar slaapje doen op het tijdstip van thuis en gaat ze lekker fris het vliegtuig in. Wrong thinking! De lounge was echt prima, niks mis mee. Genoeg verschoon- en voedt ruimte en plekjes om te slapen. Maar die plekjes om te slapen zijn dus niet bedjes in aparte ruimtes.. Dat zijn bedjes in 1 grote ruimte met een donker gordijn er omheen en een bankje waar je lekker kan zitten. Het was een herrie daar! Annemijn slaapt alleen als het echt stil is. Nooit niet dat zij dus ging slapen he. Ik zat me ontzettend op te vreten want hoe moest dat nou straks in het vliegtuig. René, even relax als altijd; kom dit werkt niet, we halen haar eruit en ze slaapt vanzelf wel een keer. Loslaten helpt dus veel meer, de situatie letterlijk loslaten. Een paar uur later viel ze op schoot in het vliegtuig bij mij in slaap, is sinds ze een minimensje, pasgeboren baby was NOOIT meer gebeurd. Stiekem was ik blij dat ze niet had geslapen in de babylounge, want een fijner gevoel dan een slapende baby op schoot is er echt niet, ik genoot en Annemijn sliep.. heerlijk.

Processed with VSCO with a5 preset

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s