Citytrip Boedapest 》4

Processed with VSCO with au5 preset

Wij gingen op Citytrip naar Boedapest. Voor ons allebei een onbekende stad, super leuk dus!

Wij besloten samen te gaan, zonder Annemijn. Waar ik eerder al over schreef op Insta; de eeuwig ikmishaar-ikmishaarniet struggles waren zeker aanwezig. Toch was het achteraf wel heel fijn om dit met zn tweetjes te doen. We hoefden niet op de klok te kijken en hebben veel rond gelopen en diverse keren gebruik gemaakt van de tram om de stad rustig te verkennen.
We hadden alle vrijheid om te gaan en te staan waar we maar wilden, dat was best even fijn!

Ik deel graag onze ervaring en alle tips over deze toffe citytrip hier op de blog!

Airport Transfer

Vanaf het vliegveld Budapest reis je heel easy naar het centrum toe. Vanaf terminal 2 vertrekt bus 100E naar het centrum. Dit is een speciale airport shuttle bus. Mocht je hier ooit gebruik van willen maken, let dan goed op bij de ticketautomaat dat je kiest voor airportshuttleticket. Andere tickets zijn niet geldig op deze lijn! Wij hadden dus eerst normale tickets gekocht (2x single ticket) en konden net als veel mensen weer netjes aansluiten in de rij om een nieuw ticket te kopen. Toen we in de rij stonden kwam een mannetje aanlopen die ons ook wel tickets wilde verkopen maar dat moest dan wel meteen en contant. Nou, nee! Bedankt meneer!

Geld

In Budapest betaal je met de Hongaarse Forint. Wij kregen vooraf de tip; pin alleen je geld bij pinautomaten die bij een bank zitten. Niet bij de ATM, ook niet op het airport en maak zeker geen gebruik van geld wissel kantoren. Dit kost je echt teveel geld. Wij kochten met de pinpas op het vliegveld een airportshuttleticket en eenmaal aangekomen in de stad pinden wij bij een bank contant geld. Het is ook altijd verstandig om je credit card mee te nemen. Ook al kan je bij veel winkels en restaurants in Boedapest wel met je bankpas betalen. Het is wel even wennen hoor, dat contante geld. Het zijn echt grote bedragen. 1 euro is ongeveer 320 Forint. Grappig he, zo lijkt het alsof je opeens vet rijk bent. Met de nadruk op lijkt, want jammer maar helaas is dat dus lekker niet zo. 

Processed with VSCO with a5 preset
Hongaarse Forint (HUF)

Wat te doen?!

In Boedapest zijn 101 leuke dingen te doen. Ik heb mij van te voren verdiept in de activiteiten, want wilde hier tijdens de trip zelf niet te veel tijd aan spenderen. Gewoon zonde van onze kostbare uurtjes!

Rondvaart

Boedapest is tegelijkertijd een hele mooie maar ook vieze stad. Je hebt prachtige oude goed onderhouden gebouwen en tegelijkertijd vieze leegstanden panden en stinkende steegjes.
Toch overheerst de beauty van de stad gelukkig wel! Vanaf de Donau kan je de stad heel erg mooi bekijken! Ik kocht thuis via internet al een ticket voor een van de vele rondvaart tochten. Wij hadden een tochtje van 1 uur en dat is prima! Bekende gebouwen zoals het Parlement, Vissersbastion en de vele mooie bruggen, waaronder de Kettingbrug kwamen voorbij, super tof!

Badhuis

Bezoek een badhuis! Echt! Nederland heeft veel toffe sauna’s maar dit is wel heel speciaal! Boedapest staat bekend om zijn vele badhuizen met o.a. medicinale baden. Al vanaf oudsher maken mensen hier gebruik van. Let wel op dat je niet een van de mega grote massale huizen bezoekt. Wij kozen voor Rudas Bad na een tip van mijn lieve vriendinnetje Meike. Rudas Bad is een niet al te groot badhuis met een prachtig panoramabad op het dak! Zo kijk je over heel Boedapest heen. Ook de medicinale baden met temperaturen tot wel 42 graden is een hele ervaring. Zeker een must do!

Tip; koop thuis vooraf via internet je tickets. Dit scheelt je heel wat tijd want de rijen bij de kassa’s van het badhuis zijn lang! 

Processed with VSCO with au1 preset
Badhuis Rudas

Vissersbastion

Een van de bekende bezienswaardigheden van Boedapest. Een prachtig gebouw met unieke kronkelpaadjes en vele trappen. Je hebt eenmaal boven een super uitzicht over Boedapest. Nadeel; enorm toeristisch. Bussen reden af en aan en het was een komen en gaan van wandelende selfiesticks. Jammer! Voordeel; er zit een heerlijk restaurant van Jamie Oliver. Dat was genieten! 

Processed with VSCO with a5 preset

Ook het bekende taartenwinkeltje van Boedapest kan je er vinden; Ruszwurm. Helaas vonden wij het te druk om er even neer te strijken voor een lekker taartje. Ach, wat er niet aan komt…

3931F0D0-4342-423F-A3BF-A57DF8034258.JPG
Ruszwurm

Koffie

Boedapest staat bekend om zijn lekkere koffie. Online las ik voor onze trip al dat je als koffie liefhebber hier echt je hart kan ophalen. We zijn bij Boedapest Barista’s geweest. Een hip tentje waar ze ook echt het meest lekkere ontbijt serveren. Ook zijn wij bij het bekende New York Koffiehuis binnen geweest. Dit schijnt dus een van de beste koffiehuizen van Boedapest te zijn. En dat bleek ook toen wij daar aankwamen. Er stond gewoon een rij, verder dan de entree kwamen we dan ook niet. We hebben snel even een foto gemaakt binnen en zijn toen weer vertrokken. Uiteindelijk dronken we een heerlijke cappucino bij de; JAWEL; mc donalds! Top!

Processed with VSCO with au5 preset
New York Café

Ruinbars

Wat? Ik had er nog nooit van gehoord. Dit zijn dus barretjes die zich bevinden in leegstaande gebouwen. Het hipstergehalte is hier zeer hoog haha! Wel even tof om door heen te lopen. Het pand waar wij waren was de vorige dag heel duidelijk een feest geweest want de aroma van ingedroogd bier op de houten vloer was nogal aanwezig. De geur klopte dus helemaal bij de setting haha! Maar desondanks is het echt wel een hele toffe plek om mooie plaatjes te schieten! Dus ben je fan van fotograferen, bezoek dit plekje dan echt zeker even! Spiegelreflex camera mee en je zit gebeiteld.

Processed with VSCO with a5 preset
Ruinbar Szimpla

Grote Markt Hal

Dit is naar mijn mening echt een unieke plek! Heel erg bijzonder om eens mee te maken. Dit is wel letterlijk cultuur snuiven! Als je binnen loopt, komt de geur van bekende Hongaarse gerechten je al tegemoet. Echt een unieke plek. Een mega grote overdekte markt met plaatselijke producten. Van kraampjes met vers fruit en groente tot typische Hongaarse kleedjes en kleding. Zeker even een bezoekje waard! 

Processed with VSCO with a5 preset
Grote Markthal

Vervoer

Het openbaar vervoer in Boedapest is echt heel goed geregeld. Overal rijden bussen en trams, je weet wel, die toffe gele!
Je kan bij een ticketautomaat verschillende kaartjes kopen. Een single ticket; deze kan je gebruik voor 1 ritje in de bus of tram. Je kan ook kiezen voor een 24u, 48u of 72uurs ticket. Beetje afhankelijk van hoe lang je in Boedapest verblijft en hoe vaak je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Je kan met je pinpas gewoon contactloos betalen. Bij veel ticketautomaten is betalen met je bankpas ook de enige optie.

Processed with VSCO with a5 preset

Verblijf

Boedapest heeft vele hotels. Van goedkoop tot fancy chique. Het is maar net wat je er aan uit wilt geven. Wij verbleven in een AIR-BNB. Boedapest stikt er van. Persoonlijk vind ik het leuk om te kiezen voor een AIR-BNB i.p.v. een hotel. Zo kom je echt bij een local thuis en slaap je vaak op een originele plek. Wij verbleven in een appartement vlak aan de Donau. Echt hartje centrum. Voordeel; trams en buslijnen voor de deur dus bereikbaarheid echt top. Nadeel; trams en buslijnen voor de deur en dus veel herrie. De trams denderden zo ongeveer letterlijk door ons appartement. Toch vonden wij dat droffe gedreun wel sfeervol hahah. Je zit gewoon echt midden in hartje Boedapest, tof toch!

Vliegen

Wij vlogen vanaf Brussel Charleroi naar Boedapest. Lekker goedkoop. Dat was het zeker. Maar ik had mij wel een beetje vergist in de reistijd. Charleroi ligt echt een stuk achter Brussel en het was dus zeker 3u rijden. De heenweg vlogen wij om half 9 dus ging die ochtend om 3:30 onze wekker. Voordeel; we hadden wel een hele lange eerste dag in Boedapest. Nadeel; om half 9 savonds waren we wel behoorlijk gesloopt van de reis. Dus we lagen die eerste avond redelijk vroeg onder de wol, Annemijn was niet mee dus we konden wel een lange nacht maken. Dat was heel fijn! 

Citytrip met of zonder je kindje?!

Achteraf gezien was het heel erg fijn dat we met zijn tweetjes zijn gegaan. Zoals ik in het begin ook schreef heb ik echt wel momenten gehad dat ik haar mistte maar dit gevoel was heel eerlijk gezegd niet continue aanwezig en dat maakte dat het fijn en oke was zo! Ook tijdens de trip kwamen we er achter dat het gewoon even heel relaxt was samen. Praktisch gezien hebben we heel wat dingen gedaan die wij met Annemijn waarschijnlijk niet hadden gedaan. We hebben elke dag heel wat afgelopen en gereden met de tram. Ook hadden wij een 1 kamer appartement wat lastig zou zijn met Annemijn d’r slaapjes (ze slaapt niet op dezelfde kamer als wij), tel daar het rumoer van de stad nog eens bij op en je hebt een niet slapende dreumes.Ook konden we lunchen en dineren op tijden die wij zelf fijn vonden en hoefden we geen rekening te houden met haar slaaptijden. Ook de meeste activiteiten die wij hebben gedaan (zoals het badhuis en een uur stil zitten op een boot) vonden wij niet geschikt voor een twee jarige dreumes. Of in ieder geval niet voor onze dreumes. 

Conclusie; citytripjes werken voor ons het beste als we met z’n tweeën zijn. Maar dit is natuurlijk voor elke ouder weer anders! Doe vooral wat goed voelt en zorg dat je kan genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s